Nieuws « Verschillende manieren om te laden
Thuis en op het werk opladen
De meeste EV's zijn aan een normaal stopcontact op te laden, maar dan heb je wel heel veel geduld nodig. De beste optie is vaak om een laadpunt of laadpaal te laten installeren, zodat je thuis of op het werk altijd snel en makkelijk kunt opladen. Je bent over het algemeen langere tijd op dit soort bestemmingen, waardoor er met minder vermogen geladen hoeft te worden. Daarmee kunnen de kosten voor het laadpunt relatief laag blijven.
Het grote voordeel van thuis of op het werk laden is dat je bijna nooit meer hoeft na te denken over opladen of 'tanken'. Iedere ochtend of avond staat er namelijk een 'getankte' wagen klaar. Dit wordt snel een gewoonte, waardoor opladen van de auto eigenlijk achteloos gebeurt.
Een laadpaal thuis of op het werk? Vraag ernaar bij de aankoop van je nieuwe Kia. Een laadpaal kan je ook aankopen bij Kia Grensland. Wij werken hiervoor samen met een erkend bedrijf die ook de plaatsing en laadpassen verzorgt. Voor een vrijblijvende offerte kan u steeds bij ons terecht.
Publiek laden
Opladen bij een openbaar laadpunt wordt ook wel publiek laden genoemd. Publiek laden kan bij laadpunten die in België inmiddels op zeer veel locaties beschikbaar zijn. Het laadnetwerk wordt bovendien nog altijd flink uitgebreid, waardoor het ook voor mensen zonder oprit of toegang tot een parkeergarage steeds makkelijker wordt om een wagen op te laden. In België zijn verschillende aanbieders, maar de meeste maken gebruik van een gestandaardiseerd systeem. Je kunt met een laadpas dus in principe bij iedere openbare laadpaal laden. Alle laadpalen bij Kia Grensland te Gent, Eeklo en Knesselare zijn publiek! Ook de DC snellader (21 KW) in onze vestiging te Gent is toegankelijk voor iedereen aan een zeer schappelijke prijs per geladen KW.
Stekker en aansluiting van auto
Er bestaan diverse soorten stekkers, ieder met zijn eigen beperkingen en mogelijkheden. Automerken kozen vaak afhankelijk van het land van herkomst een type stekker uit. Er waren allerlei soorten en maten beschikbaar, maar in België zijn er in de praktijk maar 2 soorten beschikbaar. In België zijn namelijk alle beschikbare EV's uitgerust met een type 1 of type 2 aansluiting. Type 1 komt inmiddels alleen nog maar voor bij tweedehands voertuigen. Voor nieuwe EV's geldt dat ze bijna allemaal met type 2 uitgerust zijn. Deze aansluiting is in Europa de standaard geworden.
Laadpunt en boordlader
Hoe snel je kunt laden en hoe ver je dus na een bepaalde tijd kunt rijden hangt sterk af van de wagen. Met name de lader aan boord van de auto is hierbij bepalend. Deze 'on-board charger' of 'boordlader' is de daadwerkelijke lader van de accu. Er wordt vaak gedacht dat het laadpunt de fysieke lader is, maar dat is niet het geval. Iedere EV heeft een ingebouwde oplader, het oplaadpunt levert alleen het vermogen dat de boordlader bij het punt aanvraagt. Een laadpunt levert bovendien wisselstroom terwijl een accu gelijkstroom nodig heeft om geladen te worden. De boordlader zet de wisselstroom om in gelijkstroom en zorgt ervoor dat de accu zo efficiënt mogelijk geladen wordt.
Dit klinkt allemaal wat technisch, maar het belangrijkste is om te beseffen dat de boordlader in combinatie met het oplaadpunt bepaalt hoe snel een EV geladen kan worden. Een wagen met een boordlader van maximaal 7.4 kW kan op een laadpunt dus nooit met een hoger vermogen geladen worden, ook al kan het laadpunt bijvoorbeeld 11 kW leveren.
Ook het type laadkabel is hier van belang.
Laadvermogen
Het woord 'kilowatt' en de bijbehorende afkorting 'kW' is hier al regelmatig gevallen. Het is helemaal niet nodig om technische kennis te hebben om het opladen van een EV te begrijpen. Wel is het handig om een paar termen te kennen die je op allerlei plaatsen tegenkomt. Het laadvermogen speelt bij het opladen van een EV namelijk een belangrijke rol.
Kilo betekent duizend, dus een kilowatt is letterlijk 'duizend watt'. Watt is een eenheid van vermogen: hoe hoger het getal, hoe meer vermogen. Hoe hoger het laadvermogen, hoe sneller de accu weer vol is.
Bij elektriciteit is het vermogen simpel te berekenen. Het vermogen is het product van de spanning en stroom. De eenheid van spanning is Volt (V), van stroom is dat Ampere (A). In België geldt bijvoorbeeld een netspanning van 230V. Een reguliere zekering in huis is beperkt op 16A. Dat betekent dus dat een normale zekering 230Vx16A = 3680 Watt kan leveren. Dit wordt vaak afgerond naar 3.7 kW.
Er wordt echter regelmatig 11 kW genoemd. Dat is dus 3x zoveel vermogen als een normale zekering in huis kan leveren. Dit komt omdat er naast spanning en stroom nog een factor is die het vermogen bepaalt: het aantal fases. In België hebben we een 3-fase net. Simpel gezegd heb je met drie fases driemaal zoveel vermogen beschikbaar. Het sommetje van hierboven wordt dus 230Vx16Ax3 = 11040 Watt. Dit wordt vaak afgerond naar 11 kW. In de volksmond wordt 3-fase ook wel 'krachtstroom' genoemd. De meeste woningen beschikken over 1 fase.
Het daadwerkelijke laadvermogen wordt echter bepaald door de wagen. De wagen vraagt bij het laadpunt een bepaald vermogen aan en het laadpunt zal dit proberen te leveren. Bij sommige laadpunten kan het zijn dat de wagen meer vraagt dan het punt kan leveren. Dit is geen probleem: de wagen kan altijd met minder vermogen geladen worden, maar nooit met meer dan de boordlader aan kan.
Laadtijd
De laadtijd is de tijd die nodig is om een accu op te laden. In de meeste gevallen wordt uitgegaan van een lading van leeg tot vol (0% tot 100%). De laadtijd is daarmee afhankelijk van de capaciteit van de accu en het laadvermogen van de wagen.
De hoeveelheid energie die een accu kan leveren wordt in de eenheid kilowattuur (kWh) uitgedrukt. De eenheid van energie lijkt dus sterk op die van vermogen (zie hierboven) en het is dus makkelijk om ze door elkaar te halen. Er is echter een simpel ezelsbruggetje: als je een uur lang een vermogen van 1 kilowatt gebruikt, dan is er 1 kilowattuur aan energie verbruikt.
In onderstaand voorbeeld is te zien hoe het laadvermogen en de capaciteit van de accu invloed hebben op de laadtijd.
Laadtijd van een e-Niro
De bruikbare accu capaciteit is ongeveer 64 kWh en het beschikbare laadvermogen is bijvoorbeeld 3.7 kW.
64 kWh / 3.7 kW = 17 uur
Indien de laadpaal hiervoor geschikt is kan er maximaal met 11 kW geladen worden.
64 kWh / 11 kW = 5,8 u
NB: In de praktijk zal het opladen bij 3.7 kW bijna 20 uur en bij 11 kW bijna 7 uur duren. Dit heeft te maken met de verliezen die optreden bij het laden. Een deel van het laadvermogen komt als warmte vrij en komt daarmee niet in de accu terecht.
Snelladen
Snelladen is bedoeld om onderweg een accu in korte tijd bij te laden, zodat lange afstanden afgelegd kunnen worden. Snelladers staan dan ook vooral bij tankstations en locaties aan een snelweg of andere hoofdwegen. Tegenwoordig kunnen bijna alle EV's snelladen.
Verschillen met 'normaal' opladen
Ten opzichte van normaal / bestemmings-laden en snelladen zijn er nogal wat verschillen:
- Opladen meestal tot 80% ipv opladen tot 100%
- Kabel zit steeds aan de laadpaal ipv eigen kabel
- Accu wordt rechtstreeks geladen ipv boordlader in auto
- Laden met gelijkstroom ipv wisselstroom
- Laden tot wel 350 kW ipv maximaal 22 kW
Vragen? Het Kia Grensland verkoopsteam Te Gent, Eeklo en Knesselare staan klaar om je meer uitleg te verschaffen.